z njim

Prednosti suhega ledu, ki se uporablja kot vir hladu pri transportu v hladni verigi (izolacijska škatla)

2024-03-12 19:30

Prednosti suhega ledu, ki se uporablja kot vir hladu v transportu v hladni verigi (izolacijska škatla)

(1) Velika hladilna zmogljivost in visoka hitrost hlajenja

Suhi led ima veliko hladilno zmogljivost. Temperatura suhega ledu pri normalnem tlaku je -78,9 ℃, toplota izparevanja pa 573 kJ/kg. Ko se 1 kg suhega ledu spremeni na 25 °C, lahko plin CO2 absorbira 653 kJ toplote, medtem ko ko 1 kg tekočega dušika (-196 °C) pretvorimo v 25 °C dušika, je absorbirana toplota 411 kJ, kar je le 60 % suhega ledu. Vidimo lahko, da uporaba suhega ledu kot Suhi led, potreben za hladni vir, predstavlja le 60 % tekočega dušika.

Poleg tega se hlajenje s suhim ledom doseže s postopkom sublimacije, postopek hlajenja pa je hiter in učinkovit. Z dodajanjem količine suhega ledu in prilagajanjem količine uparjanja suhega ledu lahko notranja temperatura inkubatorja v kratkem času doseže zahtevani standard. V nasprotju z mehansko hlajenimizolirana škatlatraja veliko časa od zagona hladilnega sistema do doseganja največje hladilne zmogljivosti, njegova največja hladilna zmogljivost pa je omejena s hladilno enoto, zato je hitrost hlajenja počasna.

insulation box

(2) Enostavna struktura, zanesljivo delovanje in nizki stroški

Izolirana škatla, ki uporablja suhi led kot vir hladu, uporablja veliko količino uparjalne toplote in izjemno nizko temperaturo izhlapevanja, ki nastane med sublimacijo suhega ledu, da doseže učinek hlajenja. Inkubator nima gibljivih delov razen shranjevanja suhega ledu in nadzora temperature, kar zmanjšuje verjetnost okvar, izboljšuje zanesljivost delovanja in zmanjšuje stroške vzdrževanja.

V nasprotju s tem jeizolirana škatlaMehanski hladilni sistem ima zapleteno strukturo, veliko delov in visok delovni tlak. Nagnjen je k okvaram opreme in puščanju sistema, vzdrževalna obremenitev pa je velika in draga. Statistični podatki kažejo, da so stroški amortizacije in vzdrževanja mehanskih hladilnih sistemov precej višji od stroškov nemehanskih hladilnih sistemov. Poleg tega izolacijske škatle za hlajenje s suhim ledom nimajo hladilne enote, zato so stroški izdelave razmeroma nizki.

thermo boxes for food transport

V primerjavi s hladilnimi izolacijskimi škatlami s tekočim dušikom imajo izolacijske škatle s suhim ledom tudi dve veliki prednosti v smislu stroškov: prvič, cena suhega ledu je nižja od cene tekočega dušika; drugič, struktura izolacijskih škatel s suhim ledom je preprostejša in zunanja naprava za zmanjšanje tlaka se uporablja za zmanjšanje temperature pred uporabo. Visokotlačni tekoči CO2 se pretvori v suh led pod normalnim tlakom v obliki snežinke, ki se napolni v prostor za shranjevanje hladilnega vira izolirane škatle brez potrebe po dodatnih pršilnih napravah, kar dodatno izboljša zanesljivost delovanja.

(3) Hitra hitrost polnjenja in enostavna uporaba

Suhi led v obliki snežinke v izolacijski škatli se pretvori iz visokotlačnega tekočega CO2 prek dekompresijske naprave, njegova hitrost polnjenja pa je hitra, do 60~100 kg/min. Če za primer vzamemo 1300-litrsko izolirano škatlo določene znamke, poraba suhega ledu, potrebna za dnevno polnjenje, traja le nekaj sekund, kar je veliko krajše od časa shranjevanja v hladilnici pri drugih metodah hlajenja. Postopek polnjenja je preprost in hiter ter za delo ne potrebuje strokovnjakov.

(4) Široka področja uporabe

Temperatura uparjanja suhega ledu je izjemno nizka. S prilagoditvijo naprave za nadzor temperature v izolacijski škatli je mogoče nadzorovati temperaturo znotraj škatle v območju od -78,9 do 25 °C, da se izpolnijo temperaturne zahteve za različno hlajeno blago. Nasprotno pa mehansko hlajenjeizolacijske škatleso omejeni s hladilnim sredstvom in hladilnim sistemom. Temperatura izhlapevanja praviloma ni nižja od -30°C, nižja kot je temperatura izhlapevanja, učinkovitost hladilnega sistema močno pade. Poleg tega mehansko hlajenje zahteva veliko oskrbo z električno energijo, kar je lahko omejujoče pri nekaterih načinih prevoza. Izolacijska hladilna škatla s suhim ledom mora samo nadzorovati količino suhega ledu in ne potrebuje zunanjega napajanja, zato ima širši obseg uporabe.

insulated storage box

(5) Prednosti uporabe suhega ledu za prevoz sadja in zelenjave v zabojih, izoliranih s hladno verigo

Suh led se hitro ohladi in manj poškoduje celice živilskega tkiva. Nizkotemperaturni plin CO2 se vnese vizolirana škatla, v kombinaciji z ustreznim kroženjem, za hitro poenotenje temperature v škatli in učinkovito preprečevanje kvarjenja hrane. Poleg tega ima CO2 kot inertni plin stabilne kemijske lastnosti in lahko zavira proces oksidativnega dihanja sadja in zelenjave, zaradi česar je idealna izbira za nadzorovano ohranjanje atmosfere. Zato lahko izolacijska hladilna škatla s suhim ledom poveča koncentracijo CO2 v škatli z uvedbo uplinjenega CO2, da se doseže učinek nadzorovanega ohranjanja atmosfere. Hkrati se zaradi zaviranja dihanja sadja in zelenjave zmanjša dihalna toplota, kar zmanjša toplotno obremenitev inkubatorja in s tem zmanjša porabo suhega ledu. Da bi zagotovili ustrezno sestavo zraka v boksu, je seveda mogoče prilagoditi količino CO2, da se prepreči prekomerna koncentracija, ki lahko povzroči gnitje plodov.

ICECON je specializiran za serijo rotacijskih oblikovanih škatel, kot so škatle s konstantno temperaturo (hladne in vroče), škatle, izolirane s suhim ledom. Med prevozom s hlajenjem ima naše podjetje na izbiro različne metode izolacije, kot so plošče za hladilno skladiščenje, suhi led in CO2. So varni, okolju prijazni, učinkoviti in enostavni za uporabo ter izpolnjujejo vaše različne scenarije uporabe istega vozila pri različnih temperaturah.


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)
This field is required
This field is required
Required and valid email address
This field is required
This field is required
For a better browsing experience, we recommend that you use Chrome, Firefox, Safari and Edge browsers.